Info om mina mönster



© Janna Li Janke 2010

Förkortningar som jag brukar använda i mina mönster
m                   maska                                 
fm                 fast maska                          
lm                  luftmaska                           
sm                 smygmaska
hst                 halvstolpe
st                   stolpe
dst                 dubbelstolpe                                            
2i1                 öka, virka 2fm i samma m
2sti1              öka, virka 2st i samma m
2→1              minska, virka ihop 2m till 1fm
Pop2              Popcornmaska med 2 hst
Pop3              Popcornmaska med 3 hst
ymb               yttre maskbåge
imb                inre maskbåge


Bra länkar till beskrivningar/tutorials 
De flesta av dessa är på engelska, men med bilder eller video på hur du ska göra. Här hittar du hur du gör olika moment och maskor.

Virkskola – grunderna i virkning på svenska:

Svensk/engelsk ordlista för handarbetstermer:

Flera olika tutorials för grunderna i amigurumivirkning, bl a olika maskor och hur man ökar och minskar:

Hur man gör en ring, eller ”magisk ring/magic ring”, eller ”adjustable ring”:

Hur man gör popcornmaskor, eller ”puffstitch” (engelskans ”popcornstitch” gör man lite annorlunda, men de funkar också):


Början, att virka ”i ring”
Oftast börjar man med ett antal maskor i ring, se varv 1 på de flesta av delarna i mönstren. Den görs såhär:
2lm, virka antalet m som står i mönstret i 2a m från nålen. Slut sedan ringen genom att dra åt garnänden.  I många virkmönster gör man istället ett antal lm som man sluter till en ring och sedan virkar 1a varvet i. Om du är van vid detta  så  går det förstås bra att göra så också,  men då blir det ett litet hål i mitten som behöver sys igen. Läs mer om att virka i ring i någon av de tutorials jag listat ovan.


Material
Garn:  Jag använder ofta acrylgarn eller blandgarn, men de flesta garner fungerar. Många amigurumivirkare hittar efter ett tag något favoritgarn som de brukar hålla sig till. Det är svårare att virka i effektgarner och fluffiga garner som t ex innehåller mohair, men det kan vara värt att prova ändå, för effektens skull. Jag använder alltid en virknål som är ½-1 storlek mindre än rekommenderat för garnet, eller ännu tunnare om man virkar löst. Detta för att om figurerna blir glest virkade syns stoppningen igenom. Ju tjockare garn och virknål desto större blir förstås figuren. Ett enkelt sätt att förändra storleken på en figur :)

Ögon: Jag använder nästan alltid säkerhetsögon, för jag tycker de ger liv till figurerna. Men det går förstås bra att brodera ögon också. Jag använder numera endast ögon med säkerhetsbricka i metall, trots att dessa är dyrare i inköp än de med plastbricka. Metallbrickorna är helt enkelt mycket bättre, de är lättare att få fast och sitter säkrare.  Det kan vara svårt att få tag i ögon i Sverige, åtminstone om man vill ha olika färger att välja emellan. Jag köper ögon från USA, och det går bra att köpa ögon från mig, jag säljer vidare i mycket liten skala via min blogg.

Förstärkning/ståltråd: Ibland vill man förstärka någon kroppsdel, och göra den böjbar.  Jag gör det ofta med svansar, vingar och liknande. Vissa av mina figurer får ett helt skelett inuti, så att hela kroppen blir poserbar. Man kan köpa så kallad figurtråd på hobbybutiker. Det är ståltråd klädd med gummi. Men jag brukar göra egen, genom att linda vävtejp eller textiltejp runt ståltråd. Ibland, om jag vill ha kroppsdelen väldigt hård,  och slippa stoppa den,  så lindar jag ett lager lakansväv klippt i remsor utanpå den tejpade ståltråden. Man kan också använda piprensare, speciellt praktiskt om man gör väldigt små figurer.

Stoppning: Jag brukar använda syntetvadd. Ett tips är att köpa de billigaste kuddarna på IKEA och slakta dem, det blir mycket billigare än att köpa stoppning på en handarbetsbutik. Ibland har jag stoppat med kardad ull, och det blir superfint. Rekommenderas verkligen, speciellt om figuren är virkad i ren ull, och man vill ha en ren naturprodukt. Men kom ihåg att då går figuren inte att tvätta annat än för hand med ljummet vatten.

Övrigt: Annat som är bra att ha är broderigarn eller tunt virkgarn till hår,  munnar, och ev till ögon. Andra utsmyckningar är också kul, t ex berlocker, sidenband osv. Du behöver dessutom en liten sax, knappnålar (gärna en längre modell), virkmarkörer, stoppnål och en pinne att stoppa figurerna med ( jag brukar använda en kinesisk ätpinne) Och så virknålar förstås, gärna i ett par olika storlekar!


Om mina mönster
Om det inte står angivet vilken typ av maska som ska virkas så är det fm (fast maska) som gäller.

Virka i spiral, avsluta inte varvet med en sm, om  det inte uttryckligen står så i mönstret. Det är klokt att använda en markör så att du håller reda på var varvet slutar.  Siffran som anges inom parantes i slutet på varje varv är antalet m det ska vara efter att man gjort varvet. Ta för vana att räkna så att det stämmer.

Jag skriver ut med vilket mellanrum man ska göra ökningar, men inte alltid exakt var  i varvet man ska göra dem. Detta för att mönstren ska vara lätta att läsa. Sprid ut ökningarna, respektive minskningarna, så att du inte gör dem på samma ställe varje varv. Annars får figuren lätt ett kantigt utseende.

Vissa delar virkas i rader, alltså fram och tillbaka i stället för runt. Virka då en vändmaska, dvs en  lm i slutet på varje rad, och hoppa över denna i början på nästa rad.

Vänta med att fästa garnändar tills du satt ihop alla delar på figuren, så att du kan använda garnändarna till att sy fast med. 

Du kommer kanske att tycka att du ibland behöver göra lite annorlunda än jag har skrivit i mönstret, beroende på att du använder ett annat garn än jag gjort, eller för att du vill att din figur ska se annorlunda ut. Se mönstret som en vägledning för dig att skapa din egna unika figur, det behöver inte följas slaviskt.