lördag 17 december 2011

Mönster på virkade julgranskulor

Det är inget nybörjarmönster, läs igenom mönstret noga så att du är säker på att du klarar av det innan du börjar virka. Det är dock inte något tidskrävande projekt, jag virkade 3 kulor på en kväll.


Julkulor                                                           ©Janna Li Janke 2011

Om du behöver mer info om de förkortningar jag använder i mönstret, och mer råd och tips på hur du ska göra så läs Info om mina mönster på min blogg. Där har jag samlat allt  på ett ställe, och försöker besvara de vanligaste frågor jag får.  Mejla mig gärna om du har frågor som du inte får svar på där.
Bollen virkas i tjockt bomullsgarn, jag har använt Järbos Soft Cotton. Virknål 3. Stoppas med syntetstopp.
Varv 1. 6fm i ring (6)
Varv 2. (2i1)x6 (12)
Varv 3. (1fm, 2i1) x6 (18)
Varv 4. (2fm, 2i1) x6 (24)
Varv 5. (3fm, 2i1) x6 (30)
Varv 6. (4fm, 2i1) x6 (36)
Varv 7-14. 8 enkla varv (36)
Varv 15. (4fm, 2→1) x6 (30)
Varv 16. (3fm, 2→1) x6 (24)
Varv 17. (2fm, 2→1)x6 (18)  Stoppa.
Varv 18. (2→1)x9 (9)  Ta av garnet, lämna en lång garnände. Stoppa mer. Sy ihop hålet med garnänden, gör sedan en ögla för upphängning av den.

Stjärnmönstret virkas i tunt garn, antingen bomullsgarn eller ett metallicgarn. Jag har använt Candy mininystan från Svarta Fåret, de finns i guld och silver. Virknål 2-2,5.

3dst = tredubbel stolpe, man gör tre omslag med garnet om virknålen, drar upp en maska (fem maskor på virknålen) och drar sedan igenom 2 maskor 4 gånger.

Börja med 10 lm, sm i 1a lm för att skapa en ring.
Varv 1. 20fm i ringen, sm i 1a fm (20)
Varv 2. 10 lm (räknas som 5lm och en 3dst), hoppa över 1m, (fm i nästa m, 5lm, hoppa över 1m, 3dst i nästa m, 5lm, hoppa över 1m) Upprepa allt inom parantesen 3 gånger. Fm i nästa m, 5lm, sm i 5e lm av de 10 lm i början av varvet. Du ska nu ha en femuddig stjärna.
Varv 3. 1lm, fm i samma m, (8lm, fm i 3dst i föregående varv) Upprepa parantesen 4 gånger. Sm i lm i början av varvet.
Varv 4. 1lm, fm, (fm i första lm i 8lm i föregående varv, 8lm, fm i sista lm i 8lm i föregående varv, fm) Upprepa parantesen 4 gånger. Sm i lm i början av varvet.

Gör ännu ett stjärnmönster.

Montering
Montera fast de bägge stjärnmönstren på bollen med hjälp av knappnålar. Enklast är att positionera mitten av stjärnan i toppen och botten av bollen, sy fast dem först där och sedan arbeta sig utåt. Montera varv fyra av varje mönsterhalva så att de möts i mitten av varje kedja av 8 lm. Du kan få lov att sträcka mönsterhalvorna en hel del för att de ska täcka hela bollen.OBS!!
Även om detta är ett gratismönster, så är jag upphovrättsinnehavare. Det betyder att det är jag som bestämmer hur detta mönster får användas och spridas.
·         Om du ger mönstret vidare så ska du ange källan. Du får endast sprida mönstret i sin helhet och utan ändringar. Du får gärna länka till det, men lägg inte upp mönstret på någon annan sida. Vill du använda mönstret för annat än personligt bruk så kontakta mig först.
·         Det är dock helt ok att  ge bort, och även att sälja figurer som är gjorda efter mönstret, så länge du inte gör det i stor skala.

Kontakt: janna@vargar.se                         http://garngalning.blogspot.com

2 kommentarer: