tisdag 16 februari 2010

Recension av amigurumiböcker

Flera har mejlat mig och frågat  vilken amigurumibok jag tycker bäst om. Så jag tänkte försöka mig på en kort recension :-)

Hittills har det kommit ut tre böcker i ämnet på svenska. Alla tre hittar du till ett bra pris på Adlibris eller Bokus.


Mia Bengtssons Virka Amigurumi är en superbra nybörjarbok. Den var min första bekantskap med amigurumi. Den blev i och för sig snabbt  för enkel för mig personligen, men jag håller workshops i amigurumitillverkning, och då rekommenderar jag den till mina deltagare som inte virkat så mycket tidigare.

Den innehåller mönster där man lär sig virka händer med tumme och fötter med tår, vilket är suveränt att kunna när man skapar egna figurer. Jag tycker mönstren är lätta att förstå, men jag har förstått att flera som har virkat mycket annat tidigare blivit förvirrade, för mönstren är lite annorlunda skrivna än traditionella virkmönster.

Det är den enda bok som är skriven av en svensk författare. Jag gillar lokalproducerat ;-) Dessutom är den billigast, du köper den för 79 kr på Adlibris.
Virka läskigt söta figurer av Christen Haden tycker jag är lite för krånglig för den som är nybörjare, och när man virkat ett tag kan man själv hitta på liknande figurer på frihand. Men den är väldigt rolig som inspiration, figurerna är fantastiskt fina!

Mönstren är både skrivna och grafiska, vilket är suveränt om man vill lära sig att virka efter japanska mönster.

Finns för 88 kr på Bokus.


Jag har precis köpt Annie Obaachans bok Lär dig virka Supersöta Amigurumi, och har inte virkat någon av figurerna i boken ännu. Tycker inte att mönstren verkar vara speciellt svåra. Den har också mönstren både skrivna och i grafisk form.

Det jag gillar extra mycket med  boken är att den har kapitel om Amigurumins ursprung och dockor i Japan. Och det bästa av allt, något jag inte hittat i någon annan bok: den har ett kapitel om att skapa amigurumis på frihand.

Kostar 119 kr på både Adlibris och Bokus.Jag tycker det är svårt att rekommendera en av böckerna mer än någon annan, de fyller lite olika funktion. Men är du helt nybörjare på Amigurumi tycker jag att du ska välja Mia Bengtssons bok. Har du virkat ett tag och vill utveckla att göra egna figurer så är det Annie Obaachans bok som gäller.

Själv virkar jag ju mest på frihand. Men även då är det väldigt praktiskt att ha några böcker att titta i, för inspiration.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar